Redoute en gracht blootgelegd

Groenlo 22-02-2012

Het Noordelijkste puntje van de circumvallatielinie aan de Ruiterweg in Groenlo is woensdag 22 februari blootgelegd. Het gaat om een redoute welke zichtbaar is gemaakt door het archeologisch onderzoeksbureau Archeodienst Gelderland uit Zevenaar. Om de archeologische waarden in kaart te brengen worden er proef-sleuven gegraven om de exacte ligging van de linie in kaart te brengen.
De opgravingen vinden plaats voor de uitbreiding van de tweede fase van het regionale bedrijventerrein De Laarberg. Door middel van luchtfoto’s was al bekend dat op het noordelijke deel, de in tien dagen op bevel van Prins Frederik Hendrik aangelegde circumvallatielinie uit 1627, zou liggen. Deze linie diende als aanval- en verdedigingslinie rond de stad Grol. “Hier zien we een stuk van een redoute en daar achter ligt een linie (gracht)”, zeggen archeoloog Joop Hubers en stadshistoricus Joep van der Pluim. De gracht tekent zich af als een donkere verkleuring in de gele grond. Omdat de Grolse Linie 1627 ter plaatse van De Laarberg bestond uit een dubbele omwalling moest nog gezocht worden naar de buitengracht. Ook deze werd aangetroffen. Met een metaaldetector werden er ook enkele musketkogels gevonden. “Dat er kogels worden gevonden is eigenlijk ook best wel bijzonder. Rond 1627 was het hier drassig en bestond het landschap uit heide”, vertelt Joop Hubers.
Naast het redoute wordt de komende dagen gezocht naar de ligging van het Groot Hoornwerk. Dit was een uniek verdedigingswerk aan de Grolse Linie 1627. De verwachting is dat de contouren van het Hoornwerck in de loop van donderdag of vrijdag worden blootgelegd.

Bron: www.streekgids.nl