Hollandse schans blootgelegd

Groenlo 25-10-2011

Archeologen hebben maandagmorgen 25 oktober een stuk gracht, onderdeel van de Hollandse Schans, blootgelegd. De gracht met een breedte van ruim zeven meter komt uit de tijd van het ‘Beleg van Grol in 1627 en bevindt zich bij de kruising Deventer Kunstweg en de Huurninkallee/Ruiterweg.

De opgraving wordt uitgevoerd door het bedrijf Archaeological Research & Consultancy (ACR) in opdracht van gemeente Berkelland. Aanleiding tot dit onderzoek is de voorgenomen nieuwbouw op de locatie. De opgraving zal door het bedrijf in kaart worden gebracht.
De Schans is onderdeel van de circumvallatielinie die bestaat uit 35 bouwkundige elementen zoals redoutes (kleine schansen), schansen en kwartieren met verbindende liniedijken en schootsvelden. Deze linie loopt om het vestingstadje Groenlo.

De Hollandse Schans, die op de onderzoekslocatie verwacht werd, is een vierhoekige schans. De verhoging is nog gedeeltelijk in het huidige landschap zichtbaar. Op een plattegrond (volgens Hugo de Groot) is te zien dat de wal 3.6 meter hoog was en de gracht 1,8 meter diep. Deze schans was 125 meter in het vierkant.
De Hollandse Schans bewaakte de weg naar Zutphen en Deventer. Op luchtfoto’s was niets van deze schans terug te vinden. Wel is er in een bosje, ingeklemd tussen de Deventer Kunstweg, de Ruiterweg en de Laarbergweg nog een restant van de wal en een gedeelte van de gracht bewaard gebleven. Het bosperceeltje is bekend onder de naam ‘’t Skanske’. De restanten zijn gedeeltelijk afgegraven ten behoeve van zandwinning. Hierbij zouden ook enkele kanonskogels gevonden zijn.

Bron: Streekgids.nl