Gracht ‘t Groot Hoornwerck blootgelegd


Groenlo 24-02-2012

Nadat eerder deze week een gedeelte van een redoute was blootgelegd is nu ook de gracht van ‘t Groot Hoornwerck zichtbaar gemaakt. ‘Dit verdedigingswerk uit 1627 ligt in het noorden van Groenlo bij de Ruiterweg. Door middel van ‘t Groot Hoornwerck werd in de circumvallatielinie de weg naar Eibergen bewaakt. Een hoornwerk is een courtire tussen twee hoge bastions, voorzien van een lage flanken’. staat in het boek ‘Kijk op de linie` van Godfried Nijs en Joep van der Pluijm. Het archeologisch onderzoeksbureau Archeodienst Gelderland uit Zevenaar is bezig met het graven van proefsleuven om de archeologische waarden en de exacte ligging van deze linie in kaart te brengen.
De opgravingen vinden plaats waar ooit fase twee van het industrieterrein De Laarberg moet komen. Dit is nu nog een maisveld aan de rand van Hupsel. De archeologen moeten snel handelen tijdens het vastleggen van de vondsten op papier en foto, want de grond is erg instabiel doordat het doordrenkt is van water en staat daardoor op instorten.
‘Hier gaat mijn hart sneller van kloppen. Daarbij is het ook nog eens mijn eigen geschiedenis en in mijn eigen stad”. zegt Grollenaar Joop Hubers en werkzaam bij Archeodienst Gelderland. De archeologen staan in een sleuf van een meter of 4 breed en 2 meter diep. De sleuf heeft een lengte van ruim 50 meter. Aan de zijkanten van de sleuf is goed te zien dat er ooit water in heeft gestaan.
Dit zijn de contouren van de gracht die bij het Groot Hoornwerk lag. De gracht was hier zo’n 27 meter breed’. zegt Hubers en tekent alles snel op.
De circumvallatielinie die in 1627 rond de Stad Grol lag is nu nog steeds voor 80% zichtbaar in het landschap. Dit is een unieke situatie die nergens anders in Europa voorkomt. De circumvallatielinie die in tien dagen op bevel van Prins Frederik Hendrik werd aangelegd diende in 1627 als aanval- en verdedigingslinie rond Grol. De stad was toen in handen van de Spanjaarden er werd terug veroverd door de Prins en zijn Staatse leger. De linie die ongeveer op drie kilometer als een ring om Grolle lag is gebouwd door een huurlingen leger bestaande uit ongeveer 30.000 mannen. Dit leger bestond uit verschillende nationaliteiten zoals Hollanders, Schotten, Engelsen en Duitsers.
De linie bestond meestal uit een wal met daarin stormpalen. zodat men niet tegen de borstwering op kon klimmen met daarvoor een gracht. Deze gracht was niet overal gevuld met water. Delen die lager gelegen waren werden gevuld met water en in de hoger gelegen gebieden bleef de gracht droog. Daar werd dan een aarden wal aangelegd.
De linie had een totale lengte van 16 kilometer er bestond uit 35 elementen. waaronder schansen, veld quartieren, hoornwerken, redoutes, batterijen, grachten, wallen en loopgraven. Deze laatste werden zig-zag aangelegd vanuit de linie richting de stad.

Bron: www.streekgids.nl