De Oudheidkundige Vereniging Groenlo

De Oudheidkundige Vereniging Groenlo, opgericht op 15 januari 1976, heet u van harte welkom op haar website. Groenlo is een stad met een lange en rijke traditie. De Oudheidkundige Vereniging Groenlo is een levendige vereniging die probeert op allerlei manieren het verleden in Groenlo in ere te houden en anderen te interesseren voor de mooie dingen van deze kleine stad.

Onze doelstelling

De Oudheidkundige Vereniging Groenlo stelt zich ten doel het bevorderen van de kennis, waardebesef en de belangstelling voor de geschiedenis van Groenlo en directe omgeving, het bevorderen en beschermen van het historisch-culturele erfgoed, het behouden en behoeden van het historisch karakter van Groenlo en van de oude stadskern in het bijzonder.

Voor wie doen we dit?

We doen al deze activiteiten natuurlijk voor onze leden, die niet alleen in Groenlo wonen maar over het hele land verspreid zijn en ver daarbuiten. Maar we doen dit ook voor de gemeente Oost Gelre om behulpzaam te zijn bij het ontwikkelen van een beleid dat recht doet aan de historie van Groenlo en aan de historische kern. Tenslotte proberen we door onze activiteiten bij te dragen aan een beter inzicht omtrent de plaats Groenlo.

Hoe brengen we dat in praktijk?

Dat doen we op verschillende manieren:  door het publiceren van allerlei interessante en relevante gegevens over de geschiedenis van Groenlo, over de gebouwen en bouwwijze in (met name) de oude stadskern en over vroegere bewoners van Groenlo. Het vastleggen van gegevens op het gebied van geschiedenis, taal, folklore, genealogie en archeologie.

Mede door het stimuleren van o.a.:

  • het ‘vertalen’ van historische geschriften
  • het ondersteunen van archeologisch onderzoek
  • het optekenen van mondelinge overleveringen over de vroegere bewoners
  • het genealogisch onderzoeken naar families uit Groenlo
  • studies over de gebouwen en bouwwijze in met name de oude stadskern

Nieuwsgierig naar de geschiedenis van de Stad Groenlo?
Wanneer u nieuwsgierig geworden bent naar de geschiedenis van Groenlo, of Grolle zoals de Grollenaren hun stad noemen, dan nodigen wij u uit om op deze website verder te lezen. Maar natuurlijk nodigen wij u ook uit voor een bezoek aan onze 750 jaar oude vestingstad, die alleen al vanwege de vele monumenten, een bezoek meer dan waard is. Zoals de Oude Calixtuskerk, het oudste gebouw van Groenlo. Bekijk onze links pagina voor alle mogelijkheden om de stad en zijn omgeving te ervaren.

Het Bestuur

Bestuur OVGroenlo

Functie

Naam

Voorzitter

Ben Verheij

Vice-voorzitter

Joop Ottink

Secretaris

Maria Wieriks

Penningmeester

Ruud Kaak

Algemeen Bestuurdslid

Maria Stammers

Martijn Hogenkamp

Bart Overkamp

Myrthe te Plate

Website Beheerder

Nico Tijdink

Ereleden

De Oudheidkundige Vereniging Groenlo, opgericht op 15 januari 1976, heet u van harte welkom op haar website. Groenlo is een stad met een lange en rijke traditie. De Oudheidkundige Vereniging Groenlo is een levendige vereniging die probeert op allerlei manieren het verleden in Groenlo in ere te houden en anderen te interesseren voor de mooie dingen van deze kleine stad.

Peter Gunnewijk
Peter Gunnewijk
Ben Verheij

In Memoriam

Piet Hakkenbroek
Piet Hakkenbroek
Erelid Harry Harbers
Erelid Harry Harbers
Erelid Joep van der Pluijm
Erelid Joep van der Pluijm
Erelid Jan Boekelder

Ons logo

Onder: Het oudst bekende stadszegel van Groenlo is een Gelderse leeuw, hangende aan een boom. Het zegel heeft een randschrift met de vermelding “Sigilum Civitatis in Gronlo” (zegel van de burgerij van Groenlo). Een zegelafdruk komt voor op een stuk uit o.m. 1362 in het Geldersarchief te Arnhem.  Het zegel is door inkepingen onbruikbaar gemaakt. Dit zegel is de inspiratiebron geweest voor de vereniging.

Afbeelding boom met onduidelijk wapenschild. (Tekst en foto uit ‘Kroniek van Groenlo’ van W.P. Vemer)

Rechts: Een wasafgietsel van het zegel van Groenlo zoals het zich bevindt in het Oostenrijks staatsarchief.

Wasafgietsel van het originele zegel
Het originele zegel in het Oostenrijkse Staatsarchief

Privacy

De Oudheidkundige Vereniging Groenlo (hierna te noemen: OVG) respecteert de privacy van haar leden en behandelt de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk en zorgvuldig. . Lees hier meer

ANBI

De OVG heeft de status van een Algemeen Nut Beogende Instelling. De Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) is in het kader van de belastingheffing in Koninkrijk der Nederlanden gedefinieerd in artikel 2 lid 3 en 5b van de Algemene wet inzake rijksbelastingen. Lees hier meer

Het magazine van de Oudheidkundige Vereniging Groenlo

Meldt u aan voor onze Nieuwsbrief

en ontvang regelmatig het laatste nieuws van de OVG en interessante (historische) informatie in uw mailbox.

Wij spammen niet! Lees onze privacy policy voor meer info.