Voormalige vuilstort heet nu Het Pand

Groenlo 18-08-2011

De voormalige vuilstort aan de Borculoseweg in Groenlo heet nu ‘Het Pand’. Dit heeft het College van B en W besloten. Het college komt daarmee tegemoet aan de wens van de Oudheidkundige Vereniging Groenlo.

Het terrein bij de kruising van de Borculoseweg en de Halve Maanweg staat bij de meeste inwoners bekend als een voormalige vuilstort. Het wordt herontwikkeld voor de vestiging van een supermarkt. De oudheidkundige vereniging zocht voor de naamgeving vooral de verbinding met het verre verleden van het terrein, terug naar de 16e eeuw.In die tijd stond er op die locatie een watermolen, gevoed door de Slinge en de stadsgracht. Om de watertoevoer naar de molen te garanderen werd een vijver aangelegd die dienst deed als stuwmeer. Dit stuwmeer werd ook wel Het Pand genoemd. De watermolen stortte in 1890 in tijdens een zware storm en werd niet herbouwd.

Met de naamgeving Het Pand wordt de link met de geschiedenis van Groenlo en de watermolen gelegd, zoals op meer plaatsen in Groenlo is gebeurd.
wie meer wil weten over het verleden van Het Pand kan bij de oudheidkundige vereniging een recent boekje aanvragen met beschrijving van straatnamen van De Brouwerij, De woerd en Het Pand .

Bron www.streekgids.nl