Excursie 2013

GESLAAGDE EXCURSIE OVG

Op zaterdag 28 september hield de OVG, de Oudheidkundige Vereniging Groenlo, haar jaarlijkse excursie. De reiscommissie bestaande uit Bennie Groot Bruinderink, Ruud Kaak en Willy Lansink had dit jaar een middagexcursie georganiseerd, waaraan ca. 50 leden van de OVG deelnamen. Met stralend herfstweer reisden we per bus van Gelder – Eschreizen naar steenfabriek “De Werklust” in het Twentse Losser, waar de deelnemers een rondleiding met gidsen kregen door dit fabriekscomplex, ooit eigendom van de familie Osse. Thans is de steenfabriek een rijksmonument dat door vrijwilligers gerund wordt die de rondleidingen verzorgen. We hebben de steenfabriek zelf bekeken, waarbij ons o.a. in de oven werd uitgelegd hoe die functioneerde. Buiten in de droogloodsen werd getoond hoe de leem tot eindproduct de baksteen werd geproduceerd.

Op het terrein is nog een trammetje aanwezig dat de bezoekers over het terrein rond rijdt naar de voormalige leemputten. Het geheel van dit industrieel erfgoed maakte veel indruk op de bezoekers uit Groenlo.

Vervolgens gingen we naar café-restaurant “Het Sterrenbos “in Beuningen waar de deelnemers werden getrakteerd op koffie met gebak.

Na deze pauze begon het tweede deel van de excursie, een busrit door het prachtige landschap van noord- oost Twente. De tocht ging langs de dorpen Beuningen, Tilligte, Denekamp, Ootmarsum, Reutum en Mariaparochie. Via Almelo ging de tocht verder naar Nijverdal over de Holterberg en de fraaie toeristenweg naar Holten. Via Lochem, Barchem en Ruurlo arriveerde het gezelschap aan het begin van de avond weer in Groenlo.
De OVG kan terugzien op een zeer geslaagde en goed verlopen excursiemiddag. Het volgend jaar zal de jaarlijkse excursie weer een dagexcursie zijn.