Monumentendag 2013

Op zaterdag 14 september 2013 was het weer de landelijke open monumentendag. Met dat jaar als thema “Macht en pracht”. Ook in Groenlo waren diverse monumenten die dag vrij toegankelijk. Met als absolute topper het kantongerecht.
Het kantongerecht met ijzeren hekwerk uit 1907 naar ontwerp van de architect W.C. Metzelaar (1848-1918), zoon van de architect J.F. Metzelaar (1818-1897). W.C. Metzelaar werd in 1883 aangesteld als tweede ingenieur-architect voor de gevangenissen en rechtsgebouwen. In die functie ontwierp Metzelaar strafgevangenissen, opvoedingsgestichten, tuchtscholen, rechtsgebouwen, huizen van bewaringen kantongerechten. Hij ontwierp 27 kantongerechtsgebouwen.

Er werd onder deskundige leiding van Roy Oostendorp tekst en uitleg gegeven over de historie van het gebouw. Ook was er een rechter aanwezig die het een en ander vertelde over de rechtsgang.
Op één van de balken was een tekst geschreven door A.E. van Schaik. Bij nader onderzoek door Stephan Damman kwam naar voren dat dit de moeder was van Bert Wagendorp (o.a. bekend van zijn column in de Volkskrant). De connectie van haar met het kantongerecht was dat de vader van haar vriendinnetje daar werkzaam was.