Geslaagde excursie Oudheidkundige Vereniging

Groenlo 03-09-2011

Zaterdag 3 september hield de Oudheidkundige Vereniging Groenlo (OVG) haar jaarlijkse excursie. Voor dit uitstapje was veel belangstelling. Ruim 90 leden van de OVG hadden zich aangemeld om mee te gaan met deze trip, die begunstigd werd door zeer fraai nazomerweer.
De excursiecommissie, onder leiding van de Henny Garstenveld, Ben Groot Bruinderink en Willy Lansink, had als reisdoel het oranjestadje Buren uitgekozen. Met twee volle bussen van Gelderesch Reizen ging men naar de Betuwe.
Het stadje Buren, met zijn museum Buren & Oranje, had veel aantrekkingskracht bij de deelnemers. Het is een pittoresk vestingstadje dat erg bekend is geworden door de aanwezigheid van het weeshuis dat ooit gesticht is door prinses Maria van Nassau, prinses van Oranje en een dochter van Willem van Oranje die hier in 1551 trouwde met Anna van Buren. Het voormalige weeshuis herbergt thans het museum van de Koninklijke Marechaussee.
Onder leiding van gidsen hadden de deelnemers een interessante stadswandeling door Buren. Bezocht werden onder meer de St. Lambertuskerk met zijn karakteristieke toren, de waag, de stadspoort met poortgebouwen, de synagoge en de molen.

Ook kreeg men een rondleiding door het Buren en het Oranje museum dat een omvangrijke collectie in huis heeft over het koninklijk huis. Bij restaurant “De Hofhouding” was er buiten op het terras gelegenheid tot koffiedrinken en de deelnemers werden daar toegesproken door de voorzitter Ben Verheij.
Rond 17.30 uur vertrok het gezelschap weer uit het Buren voor de terugreis. Het werd een fraaie tocht door de Betuwe waarbij de deelnemers nog konden genieten van de idyllische dorpen en de prachtige boomgaarden in het Gelderse rivierenlandschap.
Tijdens de busreis werden de deelnemers nog ondervraagd over de voortgang van de excursies. Gepeild werd of men het volgend jaar animo heeft voor een middagexcursie dan wel een dagexcursie. Oe uitslag van deze enquête zal t.z.t. aan de leden bekend gemaakt worden.
De OVG kan terugzien op een in alle opzichten geslaagde excursie.

Bron: OVG