Visie stadsboerderij overhandigd

Groenlo 16-01-2011

Zestien partijen hebben vrijdagavond 14 januari hun visie op de Stadsboerderij overhandigd aan wethouder René Hoijtink. Zij vinden dat het karakteristieke gebouw aan de Notenboomstraat het Meeting Point Groenlo Vestingstad moet worden.

De bedoeling is dat de toerist de boerderij gaat gebruiken als startpunt van de kennismaking met Groenlo Vestingstad en de Frederik Hendrik linie. Ook kan er in de boerderij allerlei cultuurhistorisch interessante zaken van Groenlo bekeken en gekocht worden.
Op de bovenverdieping kunnen (foto)tentoonstellingen van Groenlo en haar instellingen en verenigingen worden getoond. Deze worden regelmatig gewisseld. Ook zal er op de bovenverdieping een Historisch Informatie Punt (HIP) komen. Tevens moet de boerderij gaan functioneren als Historisch Activiteiten Centrum (HAC). Dat wil zeggen dat er ‘altijd wat te doen moet zijn op (cultuur)historisch gebied! Hierbij moet gedacht worden aan: Grolse wanten breien, historische clinics, weven in de weefkamer, ambachten rondom de stadsboerderij, historisch brood bakken en koken.
Ook educatie zal een belangrijke rol gaan spelen. In goed overleg met basisscholen en het voortgezet onderwijs kunnen leerlingen op allerlei manieren kennis maken met de (cultuur)historie. Leerlingen kunnen dingen komen bekijken, zij kunnen uitgedaagd worden om ook iets te doen of ze kunnen onderzoek doen.
De partijen willen niet dat de stadsboerderij een statisch museum gaat worden. Ook denken ze dat het realiseren van de plannen grotendeels budgettair neutraal kan.
De deelnemende partijen zijn:
1. Groenlo Vestingstad Promotion
2. Oudheidkundige Vereniging Groenlo
3. Historisch Informatie Punt (HIP)
4. Stadsmuseum
5. Kleermakersgilde
6. Sociëteit Grolse Wanten
7. Compagnie Grolle De vrienden van de Grolse kanonnen! Organisatie van de Slag om
Grolle
8. Groenlose Hengelsport Vereniging
9. Archeologische Werkgroep
10. Groei en Bloei, afdeling Groenlo
11. AOC Oost MBO Doetinchem
12. Hoveniersbedrijf Kramer en Molenveld
13. De Oude Calixtus
14. Peter Gunnevájk
15. Jan Ruikers
16. Stoomhoutzagerij

Bron: www.streekgids.nl