Inscripties ontdekt van gevangenen uit vorige eeuw

Door onze verslaggever
Groenlo 24-01-1995

Bij archeologisch/historisch onderzoek in Groenlo is een muur ontdekt met inscripties van gevangenen uit de vorige eeuw. De inkervingen in de zachte metselstenen kwamen tevoorschijn onder het pleisterwerk van een muur die gedeeltelijk was afgebikt voor de uitbreiding van het gemeentehuis.

Een van de twee beerputten die zaterdag in Groenlo door de archeologische werkgroep werden blootgelegd. Foto: Henk Westerveld.

In het betreffende pand van Kaak, dat bij het stadhuis wordt getrokken, was van 1875 tot 1 september 1886 de plaatselijke gevangenis gevestigd. De woning ernaast was het onderkomen van de cipier. De vondst van de inscripties is een verrassing. „Natuurlijk wisten we dat hier de gevangenis is geweest. Maar dat je nog een muur uit die tijd zou aantreffen, compleet met inscripties, nee daarop hadden we niet gerekend”, zeggen Joop Hubers en Ruud Kaak, die met Godfried Nijs en Bennie Dechering de vaste kern van de archeologische werkgroep vormen. De inscripties, hoe kort ook, vertellen een bewogen verhaal. ‘Albert Abbink, Rekken, 5 dagen. C.I. Rensink, 21 juli 1880, 15 dagen’. Het zijn slechts twee van de vele namen, met erachter het aantal dagen dat ze hadden gekregen of nog moesten zitten. „Eigenlijk heel bijzonder”, zegt Ruud Kaak, „want de gevangenis is maar elf jaar in gebruik geweest. Dat we die ontdekking deden is toeval. We kwamen hier om in de grond te graven. Tot we plotseling in een open stuk van de muur een teken zagen. Toen zijn we af gaan steken.” Kaak en Hubers beraden zich op een verzoek aan het gemeentebestuur om de inscripties voor het nageslacht veilig te stellen en in het uitbreidingsplan te integreren. „Hoe je er ook over denkt, het is een stukje sociale geschiedenis.” Voor Ruud Kaak (43) is de ontdekking helemaal bijzonder. Het betreffende pand, waarvan alleen de voorgevel blijft staan, is zijn geboortehuis. „Nee, nooit geweten dat die muur zoveel geheimen had.” De werkgroep legde in twee dagen graven twee beerputten bloot en groef een deel van de bodem van een binnenterrein af.

Bron: Twentsche Courant 24-01-1995
Collectie: G.H.E. Halink