Het boek van Harrie Blanken is af

Op neutraal terrein, in zaal Reijrink in Lievelde, werd gisteren het boek Pas op de Buren ten doop gehouden. Groenloërs en Lichtenvoordenaren schreven onder de naam Stichting Pas op de Buren eendrachtig een boek over de vrolijke oorlog die woedt tussen de twee plaatsen.

Door Werner Bossmann.
Lievelde

Station Lichtenvoorde-Groenlo. Een uitgelezen plek voor een potje touwtrekken tussen vier Grollenaren en drie Lichtenvoordenaren. Maanden lang hebben de leden van de Stichting Pas op de Buren met elkaar om een tafel moeten zitten om een boek over de rivaliteit tussen de twee plaatsen te schrijven. Gistermiddag konden eindelijk de spieren worden gestaald voor een fysieke kracht
meting. Het eerste potje is voor de ploeg uit Lichtenvoorde. „Het blijft Grolse wind hè”, zegt Max Wekking. De tweede keer winnen de Grollenaren. „Wind tegen”, is volgens Wekking de verklaring. „Een ongelijke strijd,” vindt ook Walter te Brake: „Die Grolsen hebben nog nooit gewerkt.” Zo moet het er op de vergaderingen van de Stichting Pas op de Buren ook aan toe zijn gegaan. Over en weer hatelijkheden en steken onder water. Over het vertrek van de bierbrouwer bijvoorbeeld. In Lichtenvoorde kunnen ze er niet bij dat er in Groenlo mensen zijn die niet geloven dat Grolsch in de toekomst ècht vertrekt. Erik Mentink is er zo eentje. „Zo naïef zijn ze daar in Groenlo”, zegt Te Brake. „We hebben in Lichtenvoorde nog wel een sloopbedrijf voor die klus.” Mentink: „In Groenlo hebben we geen sloopbedrijven, alleen bouwbedrijven.” Daar gaan ze weer. „Als straks de gemeente Groot-Groenlo een feit is, is het kanon ook jullie symbool”, zegt Mentink.
‘Straks is het Grolse kanon ook jullie symbool’ In zaal Reijrink in Lievelde werden gistermiddag de eerste exemplaren van ‘Pas op de Buren’ door de stichting bekeken en goedgekeurd, vers van de drukker. Het boek telt 256 pagina’s en tweehonderd foto’s. „Die plaatjes staan er voor jullie in”,
zegt Grollenaar Bolsje Wolterink. Edwin Grothe laat triomfantelijk de centerfold zien: een grote foto van het Grolse kanon in actie. Het boek is gisteravond officieel ten doop gehouden in Reijrink, vergaderplaats van de stichting op neutraal terrein. Symbolischer kon niet. Het station met de dubbele naam waar Reijrink op uitkijkt is immers het resultaat van het getrouwtrek bij de aanleg van de spoorlijn tussen Zutphen en Winterswijk over waar het station moest komen. ‘Pas op de Buren’ vertelt alles wat je zou willen weten over het gesleep met Grolse kanonnen en Lichtenvoordse keien. En meer. Voorzitter Erik Mentink heeft het boek opgedragen aan de in juli op 69-jarige leeftijd overleden Gelderlander-journalist Harrie Blanken. Blanken was de eerste eindredacteur van ‘Pas op de Buren’. „Het is Harrie’s Boek. Bij het overlijden van Harrie dachten we meteen: hoe moet het nu verder. Maar wij hebben veel van hem geleerd. Hij heeft ons verteld hoe hij het boek graag zag.” Het lukte de stichting niet om voor Blanken postuum het ere-burgerschap van de vestingstad aan te vragen. Volgens de regels van de gemeente Groenlo kan dat niet. Een beetje krom, vindt Mentink, verdiensten voor de gemeenschap had de journalist genoeg. „Dat was voor ons een grote teleurstelling. Met een ereburgerschap voor Harrie Blanken zou voor veel Grollenaren een stille wens in vervulling zijn gegaan.” De eerste exemplaren van het boek zijn overhandigd aan Harrie’s kinderen, Berend-Jan en Marie-Jeanne.

Bron: De Gelderlander
Collectie: G.H.J. Halink