Excursie 2010

Op zaterdag 4 juli 2010 hield de OVG, de Oudheidkundige Vereniging Groenlo, haar jaarlijkse excursie voor de leden. Als bestemming had de excursiecommissie dit jaar haar oog laten vallen op Bad Bentheim in Duitsland. De OVG mocht zich verheugen in een groot aantal deelnemers die de tocht meemaakten, ruim 80 personen hadden zich opgegeven. Het gezelschap reisde met 2 bussen naar Bentheim. Onder leiding van een aantal Nederlands sprekende gidsen werd in een interessante rondleiding gegeven rondom het kasteel en ook door een deel van het interieur. Een ander deel is heden ten dage nog bewoond door de vorst van Bentheim, prins Carl-Ferdinand en zijn gezin.
De burcht, waarvan de oorsprong teruggaat naar de 11 eeuw, ligt op een 200 meter hoge rots. Eenmaal boven aangekomen heeft men een prachtig uitzicht over het landschap van Niedersachsen en het aangrenzende Twente. Bovendien ontdekt men dat de vorsten van Bentheim familierelaties onderhouden met de Oranjes via koningin Emma is ons vorstenhuis verwant aan de vorstelijke familie van Bentheim. Schilderijen en foto’s in de diverse vertrekken zijn daar getuigen van. Na het bezoek aan deze burcht volgde een busreis door het prachtige Baumberger landschap met zijn vele panorama’s waarbij men de plaatsen Ochtrup, Metelen,Schöppingen, Horstmar, Laer, Havixbeck en Billerbeck aandeed.
In het pittoreske Billerbeck, het stadje met zijn dubbele kerktorens, werd gepauzeerd en was er gelegenheid om koffie met “Kuchen” te drinken in Hotel Weissenburg. Daarna hervatte men de reis en via Stadtlohn en Vreden reed men weer terug op de vestingstad aan. De excursie werd door de leden als zeer geslaagd ervaren, mede door het prachtige zomerweer.