Eerste kadastrale atlas van Groenlo-Lichtenvoorde

Groenlo / Lichtenvoorde 25-11-2010

De eerste kadastrale atlas van Groenlo/Lichtenvoorde 1832 werd donderdag 25 november aan het eind van de middag overhandigd aan wethouder René Hoijtink van de gemeente Oost Gelre.

De wethouder kreeg het boek overhandigd in de raadszaal in het stadhuis in Groenlo van prof. dr. F. Keverling Buisman, voorzitter van de Stichting Werkgroep Kadastrale Atlas Gelderland (SWKAG).


V.l.n.r.. wethouder Vincent van Uem, wethouder René Hoijtink, Ben Verheij en de heer Keverling Buisman

“Atlassen zijn heel erg belangrijk en voor een geograaf zoals ikzelf is het bijna een bijbel”, zegt wethouder Hoijtink.
In februari 2009 ontstonden in Zieuwent de eerste plannen om een kadastrale atlas uit te brengen. In eerst instantie van Groenlo, omdat het maar over zeven kaarten ging is daar Lichtenvoorde met 38 kaarten aan toegevoegd”, vertelt de heer Keverling Buisman.
In totaal zijn er 9 vergaderingen aan gewijd voordat de atlas het levenslicht zag. “Om de atlas te kunnen uitgeven moesten wij minimaal 100 voorinschrijvingen hebben. In totaal kwamen er 240 inschrijvingen binnen en is er een oplage van 275 stuks gemaakt”, aldus Ben Verheij, voorzitter van de Oudheidkundige Vereniging Groenlo.
Wat is een Kadastrale Atlas? Een Kadastrale Atlas bestaat uit een aantal kaarten met allerlei toelichtingen. Met behulp van deze op authentiek materiaal gebaseerde gegevens kan iedere belangstellende nagaan hoe de plattegrond van zijn huidige woonplaats er toen (in 1832, meer dan 175 jaar geleden;) uitzag, op wiens grond zijn huidige huis staat en of dat toen bijvoorbeeld bouwland, weiland, bos of heide was.
Bij het boek is ook een cd-rom bijgevoegd waar de 7 kadastrale kaarten van de gemeente Groenlo en de 38 kaarten van de gemeente Lichtenvoorde staan. Extra bijgevoegd zijn 12 kaarten van de gebieden uit de kadastrale gemeenten Ruurlo, Zelhe.m en Beltrum (Zwolle) die nu deel uitmaken van de huidige gemeente Oost Gelre.
Het boek is onder andere verkrijgbaar bij Boekhandel Wiegerink in Groenlo.

Bron: www.streekgids.nl