De stadsmuur verdwijnt weer onder de grond

Door Monique Mulder
Groenlo 29-03-1993

Slechts een paar dagen was het stukje historie te zien. Een gedeelte van de stadsmuur werd even blootgelegd tijdens de reconstructie van de Mattelierstraat in Groenlo. De archeologische Werkgroep in Groenlo greep die kans aan om de muur uit de veertiende eeuw precies in kaart te brengen.

De oude stadsmuur van Groenlo is voor een weekendje blootgelegd. Foto: Henk Westerveld.Joop Hubers loopt met een brandslang rond om de laatste laag zand van de restanten muur te verwijderen. De brokstukken die blootgelegd zijn lijken nog weinig op de stadsmuur waarvan ze ooit onderdeel geweest zijn. Maar Joop ziet in de resten veel meer dan een willekeurige voorbijganger. Hij wijst naar een kleine uitbouw in het midden en vertelt dat het waarschijnlijk een steunbeer geweest is van een boog. „We dachten wel dat die hier ergens gestaan moest hebben, maar het is altijd een verrassing als dat echt zo blijk te zijn.” Aan de manier waarop de steunbeer is aangebracht weet Joop dat de muur gebouwd is in de veertiende eeuw

Uitbouw
Een interessant detail dat zichtbaar werd was de uitbouw. Aan het einde van het laatste stuk muur dat zichtbaar is, is een dunner stuk muur te zien dat er schuin tegen aan ligt. „De uitbouw is een extra verdedigingsmiddel. Het hele stuk muur van het bastion naar de Lievelderpoort was verdedigingtechnisch te lang. Daarom is er een extra uitbouw gemaakt in de vorm van een vierkante toren.
Iets dat wij door deze opgraving hebben ontdekt.” De Archeologische Werkgroep legde in 1990 de Lievelderpoort al bloot en twee jaar daarvoor een ander stuk muur. „Onze wens is natuurlijk om de hele stadsmuur precies in kaart te brengen, maar het is wettelijk niet toegestaan om zomaar ergens te gaan graven. De reconstructie van de Mattelierstraat is een ideale aanleiding want dan ligt toch alles open.”
Zaterdag was een aantal mensen van de Archeologische Werkgroep de hele dag actief om de muur precies in kaart te brengen. „We bestaan inmiddels tien jaar en hebben een heel archief van kaarten en tekeningen waarop onze ontdekkingen tot in detail, staan aangegeven.” Het voordeel bij de onderzoeken is dat vroeger niet de middelen bestonden om alle restanten te verwijderen. „Deze muur is in de zeventiende eeuw afgebroken, omdat toen de Mattelierstraat is aangelegd. Voor zo’n karwei hadden ze niet de beschikking over moderne apparatuur. Dat ging met de hand. Daarom was het’ genoeg als het voldoende begaanbaar was. Ons geluk, want we hoeven meestal niet ver te zoeken.” Een kleine verminking aan de muur is straks onvermijdelijk, omdat het riool er doorheen moet. „In 1930 is er al eerder een buis door de muur heen geboord, die is nu nog duidelijk zichtbaar.
Maandag gaat gat het dicht en is de muur en het stukje historie niet meer zichtbaar voor het oog. Maar het is dan wel bijgeschreven in de stukken van de Archeologische Werkgroep Groenlo.

Bron: De Gelderlander
Collectie: G.H.E. Halink