Mark Harbers zet historie Groenlo opnieuw op papier

Opgegroeid met de geschiedenis van vestingstadje
Door Monique Mulder

Groenlo 16-03-1993

De geboorte van Mark Harbers viel praktisch samen met het ontstaan van de Oudheidkundige Vereniging Groenlo. Als peuter liep hij rond in de kamer terwijl zijn ouders samen met de andere leden de toon zetten voor een vereniging die nu bijna 20 jaar bestaat.

„Voor iemand die zo vergroeid is met de oudheid is het initiatief tot het schrijven van, een boek over de geschiedenis van Groenlo geen plotselinge opwelling.” Ben Verheiji geeft aan dat de ouders van ,Mark Harbers nog steeds een dragende functie bij de Oudheidkundige Vereniging bekleden. „Mark is opgegroeid met de geschiedenis van Groenlo”.

Bijna alle activiteiten van onze vereniging speelden zich af in dit huis. Maar het schrijven van zo’n boek is een klus die niet onderschat mag worden.” Het idee ontstond toen Mark in de Kroniek van Groenlo van Vemer op verschillende pagina’s een aantal onjuistheden constateerde.

Voor hem aanleiding om de aanzet te maken tot een boek waarin de geschiedenis correct staat weergegeven. „Daarvoor wil ik alles dat tot nu toe over Groenlo geschreven is doorspitten en uiteindelijk samen voegen tot één makkelijk te lezen geheel. Het is niet de bedoeling om voor het boek nieuw onderzoek te doen.”

De Oudheidkundige Vereniging, die inmiddels verschillende publicaties op haar naam heeft staan, is blij met dit initiatief. „Het is gemakkelijk om te zeggen dat iets fout is, maar de moeilijkheid is om juist een stap verder te gaan. Een stap die Mark nu neemt.”

Ben Verheij geeft aan dat het een pure vrijwilligers klus is. Maar voor Mark ,die afgestudeerd is in maatschappijgeschiedenis, is het een taak die hij graag op zich neemt.

„Tijdens mijn studie heb ik al verschillende werkstukken over Groenlo gemaakt. Onder andere over het ontstaan van de naam Groenlo.”

Begin

Vastomlijnde ideeën over de indeling van het boek zijn er nog niet.

„Het eerste overleg is twee maanden geleden geweest. Wel is duidelijk dat ik me wil beperken tot 1800. Van die tijd erna blijft de bestaande kroniek van Groenlo het naslagwerk. Daarnaast wil ik het verwijzen naar voetnoten en een uitgebreide literatuurlijst zoveel mogelijk vermijden.” Tijdens de samenstelling zal Mark regelmatig contact hebben met de Oudheidkundige Vereniging Groenlo “. Ben Verheij benadrukt dat het een solo actie blijft. „Onze vereniging coördineert en publiceert. Het is niet de bedoeling om Mark op, de vingers te kijken.” Een streefdatum heeft Mark niet. Wel is hij van plan na 1 mei te starten met het vooronderzoek. „Ik hoop aan het einde van het jaar redelijk wat op papier te hebben staan, anders wordt het echt een lange termijn project.” Voor het begin kan Mark in ieder geval terecht in de boekenkast van zijn vader, waar het aantal publicaties waarin Groenlo vermeld is het overgrote deel van de ruimte in beslag neemt.

Bron : De Gelderlander
Collectie: G.H.E. Halink