Buitengracht circumvallatielinie gevonden

Zwolle / Groenlo 18-09-2009

Tijdens het leggen van een nieuw rioleringssysteem in de Meddoseweg in de kern van Zwolle (bij Groenlo) zijn sporen gevonden van de Circumvallatielinie. De kans dat er sporen gevonden zouden worden van de linie die in 1627 rondom Groenlo is gebouwd is groot. Een ruime meter onder het wegdek zijn voor een geoefend oog de sporen te zien van de linie. “We hebben hier de buitengracht van de linie aangetroffen”, vertelt archeoloog Joop Hubers werzaam bij Archeodienst Gelderland.
Dat de buitengracht nog goed zichtbaar is komt waarschijnlijk doordat ooit tijdens graafwerkzaamheden met smalle sleuven werd gewerkt en dat daardoor de grond niet verstoord is.


Joop Hubers, die inmiddels het boek ‘Kijk op de linie`, dat geschreven is door Joep van der Pluijm uit Groenlo en Godfried Nijs uit Lichtenvoorde, ter hand heeft genomen, liet aan de hand van een satellietkaart zien dat de Circumvallatielinie de Meddoseweg doorkruist. Het doorkruisen gebeurd volgens de kaart nog op meer plekken in de weg. Deze worden ook nog open gegraven voor het aanleggen van een nieuw riool. “Gezien de kaart zouden we op een ‘redan’ kunnen stuiten”, vertelt Hubers. Een redan is een eenvoudige versterking van de linie bestaande uit twee (meestal aarden) vallen. Het gedeelte van de linie (dat nu met zekerheid van ligging) in kaart gebracht kan worden maakt onderdeel uit van het kampement van Ernst Casimir van Nassau. Het kwartier van Casimir ligt, gezien de kaart uit het boek ‘Kijk op de linie’, helemaal om Zwolle heen.
De Circumvallatielinie dateert uit 1627 en omringt Groenlo in de grond van meerdere veelal particuliere grondeigenaren. De Circumvallatielinie, die in tien dagen op bevel van Prins Frederik Hendrik werd aangelegd, diende als aanval-en verdedigingslinie rond Grol. De stad was toen in handen van de Spanjaarden en werd terugveroverd door de Prins en zijn Staatse leger. De linie ligt ongeveer op drie kilometer afstand als een ring om Groenlo.

Bron: Streekgids.nl