Poort verplaatst naar historische stadsboerderij

Door onze verslaggever
Groenlo

De eeuwenoude houten poort van aannemer Jaap Frank uit Groenlo is verplaatst naar de deel van de historische stadsboerderij aan de Notenboomstraat. Daar zal de poort, door kenners ‘toog’ genoemd, bewaard worden totdat een nieuwe bestemming is gevonden. De ‘poort van Frank’ is afkomstig van het voormalige koetshuis aan de Nieuwestraat.
Dat gebouwtje is enkele jaren geleden gesloopt om plaats te maken voor het appartementencomplex ‘de Bastionpoort’. De historische poort stamt uit 1622 en staat op de lijst van rijksmonumenten. Het houten geval is eigendom van aannemer Frank die de toog in zijn eigen werkplaats voorlopig een plek gaf. Onlangs liet Frank echter weten dat de poort niet langer in zijn werkplaats kon blijven staan. Het bestuur van het stadsmuseum Groenlo wilde daarop het poortje wel onderdak bieden in de stadsboerderij. Het leek gistermorgen even onbegonnen werk om de houten constructie op de deel van het boerderijtje te krijgen.

Twee bouwvakkers van Frank hadden wel een heftruck tot hun beschikking, maar die machine kon niet naar binnen. De poort moest met handkracht naar binnen worden gehesen, maar het ding was te zwaar voor de twee bouwvakkers. Ook de drie bestuursleden van het Stadsmuseum die een kijkje waren komen nemen konden geen soelaas bieden. Het houten gevaarte was echter snel in de boerderij toen drie stevige mannen van gemeentewerken een handje kwamen helpen. De deel van het Stadsboerderijtje zal de komende tijd de vaste stek worden van de Compagnie Grol. Deze groep met kanonniers en musketiers zal op de deel van de boerderij zijn bivak inrichten zoals dat eeuwen geleden gebeurde. Als er in de binnenstad evenementen plaatsvinden zijn ze in vol ornaat aanwezig en gaat de poort van de deel open voor publiek. Tijdens de viering van het 725-jarig bestaan van Groenlo in mei van dit jaar, zullen de leden van de compagnie voor het eerst hun bivak inrichten.

Bron: De Gelderlander
Collectie: G.H.E. Halink