Oudheidkundige Vereniging zet 500ste lid in het zonnetje

Groenlo 16-02-2009

De Oudheidkundige Vereniging Groenlo heeft maandagavond 16 februari haar 500ste lid in het zonnetje gezet. In Bar de Lange Gang kreeg André Koppelman uit handen van voorzitter Ben Verheij enkele boeken als welkomstgeschenk. Deze boeken had André nog niet in zijn bezit en er is ook moeilijk aan te komen. Dit zijn de boeken: ‘Grepen uit het Grols verleden’, deel 2, ‘Geschiedenis van de enclave Groenlo – Lichtenvoorde’, ‘Kroniek van Groenlo’, ‘Van kloosterschool tot Graafschap College en ‘Ruim 150 jaar onderwijs aan de Grolse gracht’.


Bestuur Oudheidkundige Vereniging Groenlo met op de voorgrond André en Isabelle Koppelman.

De Oudheidkundige Vereniging Groenlo is op 15 januari 1976 (33 jaar geleden) opgericht met de bedoeling om zich bezig te houden met de geschiedenis van Groenlo en tevens daarover te gaan publiceren. Bovendien wil de vereniging allerlei activiteiten gaan ontplooien die de belangstelling voor de historie van Groenlo kunnen stimuleren.
De vereniging begon met het uitgeven van in totaal 750 losbladig bladzijden. Daarnaast zijn er in totaal 30 boeken gepubliceerd. “Dat is mogelijk geweest omdat er in Groenlo een flink aantal mensen zijn geweest, maar ook nog zijn, die met veel interesse en inzet de historie van Groenlo hebben bestudeerd en daar in boekvorm blijk van hebben gegeven. Meestal zijn deze boeken geheel zelfstandig door ons uitgegeven maar soms zijn ze ook in samenwerking met andere verenigingen of instellingen gepubliceerd. Leden van onze vereniging ontvangen deze boeken op het moment van uitgave meestal gratis”, vertelt voorzitter Ben Verheij.
In 2001 is de Oudheidkundige vereniging gestart met de uitgave van het tijdschrift: ‘Grols Verleden’. Daarvan zijn tot nu toe 10 nummers verschenen. Ook organiseert de vereniging elk jaar minimaal één excursie naar interessante historische plekken in de omgeving of soms ook wel iets verder weg. De Oudheidkundige Vereniging Groenlo is onder andere vertegenwoordigd in de gemeentelijke monumentencommissie, geeft de gemeente advies bij historische straatnamen en werkt samen met de oudheidkundige verenigingen van Lichtenvoorde en Zieuwent.
In 2001 is de Oudheidkundige vereniging gestart met de uitgave van het tijdschrift; ‘Grols Verleden.. Daarvan zijn tot nu toe 10 nummers verschenen.
Ook organiseert de vereniging elk jaar minimaal één excursie naar interessante historische plekken in de omgeving of soms ook wel iets verder weg. De Oudheidkundige Vereniging Groenlo is onder andere vertegenwoordigd in de gemeentelijke monumentencommissie, geeft de gemeente advies bij historische straatnamen en werkt samen met de oudheidkundige verenigingen van Lichtenvoorde en Zieuwent.
Vanaf de oprichting in 1976 is er een langzame maar gestage groei geweest tot ruim 250 leden in het jaar 2000. Daarna begon een stormachtige toename met elk jaar minstens enkele tientallen nieuwe leden, waarbij het jaar 2008 en begin 2009 de klap op de vuurpijl gaf met een toename van meer dan 80 nieuwe leden l “Hierdoor zitten we inmiddels ruimschoots boven de 500, Steeds meer mensen worden er zich van bewust hoe voordelig het is om lid te worden van de Oudheidkundige Vereniging Groenlo”, aldus Verheij.

Meer informatie op www.ovg.nu

Bron: www.streekgids.nl