Nieuw boek over Groenlo uitgebracht

Groenlo 05-11-2007

De Oudheidkundige Vereniging Groenlo heeft maandagavond 5 november een nieuw boek gepresenteerd. In zaal de Lange Gang waren diversen genodigden aanwezig om als eerste een exemplaar van het boek ‘Groenlo, het verleden in beeld in ontvangst te nemen.

De oudheidkundige vereniging geeft allerlei soorten boeken uit. Bijvoorbeeld: Genealogische boeken waarin een opsomming wordt weergegeven van geboorte,- overlijden- en huwelijks data. “Tevens geven wij wetenschappelijke boeken uit. In deze boeken wordt dieper in de historie gedoken en dan geven wij ook nog populaire wetenschappelijke boeken uit. Het tijdschrift ‘Grols verleden’ en het nieuwe boek ‘Groenlo, het verleden in beeld’ reken ik daaronder”, zegt Ben Verheij, voorzitter van de Oudheidkundige Vereniging. Verheij vertelt dat de vereniging erg veel waarde hecht aan waarheidgetrouw schrijven. “Zomaar iets schrijven is niet zo’n kunst en er dan later achter komen dat het fout is.” Ook in het nieuwe boek zijn de verhalen aan de hand van interviews zo waarheidsgetrouw mogelijk geschreven.
Het boek ‘Groenlo, het verleden in beeld’ volgt ‘Groenlo, een blik in het verleden’ uit 1996 op. Dit laatste boek werd geschreven door Henny Garstenveld en Sylvia Wentink-Oldenkotte en telt 120 bladzijden. Daarvoor verscheen in 1981 ‘Groenlo gisteren – vandaag’ van Herrie Blanken, dat 96 bladzijden telt.

V.l.n.r.: Sylvia Wentink-Oldenkotte, Ilse Froeling-Garstenveld en Henny Garstenveld

Nu, 11 jaar later, hebben Henny Garstenveld, Sylvia Wentink-Oldenkotte en Ilse Froeling-Garstenveld het boek ‘Groenlo, het verleden in beeld’ geproduceerd. Het boek behandelt 16 onderwerpen met ondermeer: de Monocon, Kapper Hemeltjen, Lee Cooper, Smederij Huijskes, Kantongerecht, Protestantse school, Luto, Sprookjes stad en Gondelvaart. Het boek bevat uniek fotomateriaal en deze wordt ondersteund met toelichtende tekst.

Het boek kwam mede tot stand met een bijdrage van 3000 euro uit het coöperatiefonds van de Rabobank. De plaatselijk boekhandel Wiegerink heeft 1000 exemplaren van het boek afgenomen en daar is het boek voor iedereen te koop. Leden van de oudheidkundige vereniging krijgen het boek gratis thuis bezorgt.
De eerste exemplaren varen natuurlijk voor de auteurs die de afgelopen maanden hun wekelijkse woensdagavond hebben opgeofferd om Groenlo opnieuw vast te leggen op papier.

Bron: www.streekgids. nl