Groenlo / Beltrum 19-08-2009
Deze zomer zijn er drie nieuwe stukken van de circumvallatielinie rondom Groenlo ontdekt. Deze werden gevonden aan de Huurninkallee in Beltrum. Het onderzoeksbureau Archeodienst Gelderland heeft in opdracht van de grondeigenaar een booronderzoek uitgevoerd.
Om de exacte ligging van de circumvallatielinie te bepalen zijn op het terrein 39 boringen verricht. De onderlinge afstand tussen de boringen bedroeg 1,5 meter. In een aantal boringen werd een afwijkende bodemlaag aangetroffen.
De Circumvallatielinie bleek qua ligging goed overeen te komen met de ligging zoals aangegeven in het boek van Nijs en Van der Pluijm (2008).
De circumvallatielinie lag in 1627 rond de stad Grol. De circumvallatielinie, die in tien dagen op bevel van Prins Frederik Hendrik werd aangelegd, diende in 1627 als aanval- en verdedigingslinie rond Grol. De stad was toen in handen van de Spanjaarden en werd terugveroverd door de Prins en zijn Staatse leger. De linie, die ongeveer op drie kilometer afstand als een ring om Grolle lag, is gebouwd door een huurlingen leger bestaande uit ongeveer 30.000 mannen. Dit leger bestond uit verschillende nationaliteiten zoals Hollanders, Schotten, Engelsen en Duitsers.
De linie bestond grotendeels uit een wal met daarin stormpalen, zodat men niet tegen de borstwering op kon klimmen, met daarvoor een gracht. Deze gracht was niet overal gevuld met water. Delen die lager gelegen waren werden gevuld met water en in de hoger gelegen gebieden bleef de gracht droog. Daar werd dan een aarden wal aangelegd.
De linie had een totale lengte van 16 kilometer en bestond uit 35 elementen, waaronder schansen, veldkwartieren, hoornwerken, redoutes, batterijen, grachten, vallen en loopgraven. Deze laatste werden zigzag aangelegd vanuit de linie richting de stad.
Bron: Streekgids.nl