Bejaardentochten in woord en beeld

Groenlo 14-04-2010

Door de Oudheidkundige Vereniging Groenlo (OVG) zijn zowel in tekst als visueel de uitstapjes van de bejaarden vastgelegd. De verhalen met veel foto’s zijn vastgelegd in een special van het Grols verleden. Tevens zijn de bejaardentochten gedocumenteerd op 36 Dvd’s.

De jaarlijkse uitstapjes van de bejaarden in Groenlo in de jaren vijftig en zestig waren bijzonder. “Dankzij de goedgeefsheid van de Grollenaren was het mogelijk om tochten te organiseren zonder dat de deelnemers daarvoor hoefden te betalen. De ouderen hadden het toen voor de invoering van de AOW niet al te breed”, vertelt Ben Verheij, voorzitter van de OVG.
“De tijden veranderden en toen er ook nog een wettelijke beperking kwam op de manier van collecteren was het einde in zicht. Na meer dan zestig jaar werd in 2006 de laatste bejaardentocht gehouden”, vult Verheij aan.

De bejaardentochten zijn bijna vanaf het begin gefilmd. “De oudste film was op 16mm en daarna volgde de 8mm film, die overigens niet veel langer dan 10 minuten duurde. Naarmate de apparatuur nieuwer werd duurden de films ook langer”, vertelt Ben Groot Bruinderink, die samen met Diny Konings en Fons Monasso het stichtingbestuur vormden en de bejaardentochten organiseerden.

Nadat de bejaardentochten niet meer werden georganiseerd vroegen zij zich af hoe dit alles voor het nageslacht bewaard kon blijven. Ben Groot Bruinderink heeft alle films opnieuw gemonteerd en per jaar vastgelegd op 36 Dvd’s. Deze zijn los te koop via Henny Garstenveld, 0544 – 461818. De kosten per Dvd bedraagt € 7,50.

Tevens is er een Grols verleden gewijd aan de bejaardentochten. Tekst en foto’s zijn van Henny Garstenveld en Sylvia Wentink-Oldenkotte. De layout is verzorgd door Ilse Froeling-Garstenveld. Ook het Grols verleden is te koop via het secretariaat.
Leden van de OVG krijgen het Grols verleden gratis thuis gestuurd.


De eerste exemplaren van het Grols verleden werden woensdagmiddag 14 april aangeboden aan het Stichting bestuur. V.l.n.r.: Ben Groot Bruinderink, Fons Monasso, Diny Konings en Ben Verheij.

Bron: Streekgids.nl