Oudheidkundige verenigingen willen nieuwe gemeentenaam

Groenlo/Lichtenvoorde/Zieuwent 04-08-2004

Op 4 augustus 2004 kwamen voor het eerst afvaardigingen van de Oudheidkundige Vereniging Zuwent, de Oudheidkundige Vereniging Groenlo en de Vereniging voor Oudheidkunde te Lichtenvoorde bijeen. Het doel van de samenkomst (bij Reijerink in Lievelde) was het bekijken van de mogelijkheden om gezamenlijk tot een voorstel van een historische naam of namen voor de nieuwe gemeente te komen. De sfeer was ontspannen en gemoedelijk. Natuurlijk waren er de onvermijdelijke plagerijen over en weer maar eenmaal achter de vergadertafel bleek een ieder het belang van dit gezamenlijke optreden in te zien. Duidelijk werd gesteld dat we ons bezig zouden gaan houden met puur historische namen.
Het streven was verder (natuurlijk) namen te nomineren die gedragen zouden worden door alle drie verenigingen. We volgden hierbij de Klankbordgroep, die zich dit criterium zelf ook heeft opgelegd, zoals te lezen valt op de websites van beide gemeentes: “de naam moet acceptabel zijn voor zowel inwoners van Groenlo als Lichtenvoorde”. Logisch dus dat in onze vergadering, aan de hand van deze richtlijn, de naam ‘Grolle en ook ‘Ligtenvoort snel van tafel verdwenen. Uiteindelijk zijn we, na nog een vergadering in café ‘de Lange Gang”, tot vijf historisch verantwoorde namen gekomen. Deze zijn namens de drie oudheidkundige verenigingen voorgedragen aan de gemeentelijke Klankbordgroep.
Toen de zes genomineerde namen bekend werden gemaakt betreurden we het, als streekhistorici, natuurlijk dat we geen van de door ons voorgedragen namen in het lijstje terugvonden.
Waar we echter van schrokken was het wél voorkomen van de naam ‘Grolle’. Een prachtige en ook historische naam, dat zeker. Maar ook een naam waartegen een groot deel van de inwoners van de nieuwe gemeente zonder twijfel zeer grote bezwaren zal hebben. Zoals gezegd: voor alle drie de historische verenigingen meer dan genoeg reden deze naam niet te nomineren.
Wij betreuren het dan ook zeer dat de Klankbordgroep aan deze gevoeligheden zonder verdere argumentatie voorbij is gegaan. Ook omdat er voor het bovengenoemde grote deel van de inwoners geen alternatief in het lijstje staat voor de naam ‘Grolle’.
De besturen van de Oudheidkundige Vereniging Ziewent, de Oudheidkundige Vereniging Groenlo en de Vereniging voor Oudheidkunde te Lichtenvoorde

Bron: Oudheidkundige verenigingen Groenlo/Lichtenvoorde/Ziewent.