Groenlo maakt kans op schilderij van Snayers

De succesvolle aanval van Spinola op Grol in 1606 staat op een doek van de Vlaming Pieter Snayers. Het schilderij hangt nog in Lugano, maar is te koop. In Groenlo hebben ze er wel oren naar.


Door Sjoerd van der Werf
Groenlo

Joep van der Pluijm, schrijver van het boek ‘De vestingstad Grol’ weet al een mooie plaats voor het 17e eeuwse schilderij: in de hal van het stadhuis. Daar kan iedereen het goed zien. „In het stadsmuseum kan ook, het is natuurlijk ook een kwestie van een goede beveiliging, daar is
het museum ook op ingericht.” Het schilderij is nu eigendom van een inwoner van de Italiaanse plaats Lugano. Die heeft het doek, olieverf op canvas, aangeboden aan het internationale vei-linghuis Christie’s. Maar Snayers’ slag om Grolle wordt (nog) niet op een veiling verkocht, weet Van der Pluijm. De Grollenaar, penningmeester van het Stadsmuseum, het Grols Museum en de VVV, kent de achtergrond van het schilderij goed. „De cultuurhistorische waarde is groter dan de kunstzinnige waarde. Nederland werd toen vanuit Brussel bestuurd door een landvoogd. Dat Brusselse hof had een schilder in dienst, die de opdracht kreeg om militaire successen te vereeuwigen.”
De inname van Grol in 1606 maakte destijds indruk aan het hof, weet Van der Pluijm uit de 17e eeuwse verslagen. „De inname van Grol werd met applaus begroet, want die was niet verwacht. Maurits schrok gewoon van Spinola.” Het door Pieter of Peeter Snayers (1592-1666) geschilderde doek werd in 1995 aangeboden op de internationale kunstbeurs TEFAF in Maastricht. Het Grols Museum kreeg bericht dat het in de catalogus was opgenomen. Een aankoopprijs was niet bekend, maar het museum liet weten daar helemaal geen geld voor te hebben. Het doek is in Maastricht niet verkocht, maar even later wel door veilinghuis Sotheby’s. In die catalogus stond wel een richtprijs: 30 tot 40.000 Engelse ponden, ruim €45.000.
Van der Pluijm weet niet of dat nu ook de vraagprijs is, dat heeft hij nog niet van Christie’s te horen gekregen. „Deze kans moeten we niet laten lopen.” Het schilderij is al eens geëxposeerd in Londen en Rome. Van der Pluijm: „De eigenaar weet dat er hier belangstelling voor is en wil ook meewerken aan verkoop van het doek aan Groenlo. En voorlopig is het ook onderhands aangeboden. Maar ik weet nog geen prijs, nee.” Van der Pluijm heeft zich tot het Groenlose college van B en W gewend voor (financiële) hulp. „Wij kunnen dat aankoopbedrag nooit opbrengen, dat is veel te veel voor ons.” Het antwoord van de bestuurders was bemoedigend.
Wethouder Henk Gerrits laat weten dat hij nog aan het onderzoeken is of aankoop voor Groenlo de moeite waard is. „Maar zo te zien is het dat wel. Het lijkt me een heel belangrijk document over de historie van Groenlo.” Gerrits denkt zelf dat het werk heel goed in het stadsmuseum zou kunnen hangen. „Als we het kunnen aan kopen, moet het wel op een goed toegankelijke plek in Groenlo kunnen hangen.” Gerrits hoopt wel dat een aankoopprijs van ongeveer €45.000 reëel is. Niet dat de gemeente dat bedrag direct beschikbaar stelt. „We kunnen wel bekijken of we nog bijdragen uit andere fondsen kunnen verwerven. Volgens mij dit werk voor de historie van heel Gelderland interessant.”Bron: De Gelderlander
Collectie: G.H.E. Halink