Websites met historische informatie
Groenlo, vroeger bekend als Grol of Grolle, is ontstaan aan het begin van de 7e eeuw. Sinds 1277 heeft Groenlo stadsrechten en staat de stad bekend als de Staerke Veste in het Oosten van Nederland. Groenlo speelde een belangrijke rol tijdens de 80-jarige oorlog en werd in die tijd meerdere keren belegerd en ontzet.
Wilt u meer weten over die periode of bent u benieuwd hoe de stad er vroeger uitzag, kijk dan eens op de websites hieronder, zij bieden een schat aan informatie.
Historische verenigingen
In een stad met zo’n indrukwekkende historie als Groenlo, vinden we natuurlijk ook diverse historische verenigingen. De Compagnie Grolle is een gezelschap Grollenaren (en een aantal huurlingen van buiten de stad), die in hun vrije tijd een stukje van het roemruchte verleden van het Achterhoekse vestingstadje Groenlo (ruim 9000 inwoners) weer tot leven proberen te brengen. Dit doet de Compagnie ook tijdens de Slag om Grolle, een van de meest in het oog springende evenementen in de gemeente Oost Gelre, dat gewoonlijk tweejaarlijks wordt georganiseerd in en rond Groenlo. Gedurende drie dagen en nachten gaat heel Groenlo terug naar het jaar 1627 en kunnen de bezoekers een boordevol programma verwachten. En tijdens het historische evenement komt u ze zeker tegen, de Grolse wanten die al decennia lang een beeldbepalend gezicht zijn op straat… in Groenlo zelf, maar inmiddels ook ver daarbuiten. Dit ingewikkelde stukje breitechniek werd in vroegere dagen overgedragen van moeder op dochter, maar dat is niet meer. Daarom is in 2005 de Sociëteit Grolse Wanten opgericht om dit authentieke breiwerk in stand te houden.
De stad Grolle bezoeken?
Hier een aantal nuttige websites met tips. Groenlo heeft zoveel te bieden! Het is heerlijk toeven in en rondom Groenlo in de Achterhoek.
Er zijn diverse bijzondere trekpleisters zoals de oude verdedigingswerken, stadswallen en de historische kerkers. Welkom!
Groenlo heeft een eeuwenoude historische stadskern waar u alles te voet kunt bezoeken. U kunt er de stadswallen bezoeken met fier op de top van het Mussenbergbolwerk het originele Grolse kanon uit 1627. In de binnenstad vindt u er twee musea. Het Stadsmuseum heeft een uitgebreide collectie waarbij de 80-jarige oorlog, die zo’n grote invloed heeft gehad op de vestingstad Grol, centraal staat. De Stadsboerderij is een museum in een oude stadsboerderij uit diezelfde periode, namelijk 1623. De boerderij heeft binnen nog de originele vertrekken zoals de ‘mooie kamer’, de bedstee, een grote schouw, de woonkeuken en een weefkamer. Daarnaast worden er exposities en andere activiteiten georganiseerd. Groenlo kent twee kerken, de Nieuwe Calixtus Basiliek uit begin 1900 en de Oude Calixtus uit 1371. Beide zijn een bezoek meer dan waard. De Nieuwe Calixtus Basiliek is, naast de reguliere kerkdiensten, ook te bezoeken waarbij men de toren kan beklimmen en een prachtig uitzicht heeft over Groenlo en de verre omgeving. In de Oude Calixtus kunt u getuige zijn van een meeslepende en unieke multimediashow waarbij u oog in oog komt te staan met de roemruchte veldheer en stadhouder Frederik Hendrik tijdens de belegering en verovering van de oude vestingstad Grol in 1627. Deze kerk wordt ook voor exposities en manifestaties gebruikt.
En wanneer u dan de muntenroute door het historische centrum loopt, sta dan ook even stil bij de Stolperstenen die u op diverse plekken in de stad tegenkomt. Een project van de gelijknamige Groenlose Stichting ter herinnering aan (ex) bewoners van Groenlo die tijdens de 2e Wereldoorlog door de bezetter uit hun woning gehaald zijn en daarna vermoord zijn door het Naziregime.
Net buiten het centrum van de stad vindt u nog meer historische bestemmingen. Het voormalige treinstation van Groenlo uit 1878 met een deel van het oude spoor waar u een locomotief met originele personenwagon uit 1920 kunt bezoeken (planning 2021/2022). Iets verderop kunt u Stoomhoutzagerij Nahuis bezoeken. Dit Rijksmonument is een voormalige houtzagerij uit 1850 waar de zagen werden aangedreven door middel van een stoommachine. Inmiddels is de zagerij ingericht als museum en meerdere keren per jaar te bezoeken waarbij u als bezoeker met uw eigen ogen kunt zien hoe hier al meer dan 100 jaar met deze machines wordt gewerkt en gezaagd, alles, incl. de stoommachine, is dan vol in bedrijf.
Meer informatie over en in Groenlo is te vinden bij de Plaatselijke VVV, en op de volgende websites. Deze hebben een ruim aanbod aan activiteiten, zoals rondleidingen, groepsuitjes en een spannende escaperoom.
Oudheidkundige Verenigingen
De Achterhoek (Nedersaksisch: Achterhook) behoort tot de oudste bewoonde gebieden van Nederland. Op veel plaatsen in de Achterhoek zijn sporen aangetroffen van nederzettingen uit de prehistorie, evenals urnenvelden en grafheuvels uit de late bronstijd. Uit recent archeologisch onderzoek blijkt dat de eerste bewoners zich rond 8800 voor Christus in dit gebied waagden. Het is daarom niet vreemd dat er in dit gebied veel Oudheidkundige Verenigingen te vinden zijn. Deze verenigingen vervullen een belangrijke rol in het behoud en de beschrijving van de geschiedenis.
Hier ziet u de links naar diverse verenigingen.
De volgende links verwijzen naar website’s met nieuws, archieven e.d.
Groenlo vanuit de lucht.
De ontwikkeling van drones biedt tegenwoordig vele mogelijkheden. Met zijn drone opnames biedt de in Groenlo geboren Paul van Druten ons een compleet andere kijk op Historisch Groenlo waarbij de twee historische kerken een hoofdrol spelen, zoals ze dat al eeuwen doen.