De OVG

Over onze vereniging

De Oudheidkundige Vereniging Groenlo, opgericht op 15 januari 1976, heet u van harte welkom op haar website. Groenlo is een stad met een lange en rijke traditie. De Oudheidkundige Vereniging Groenlo is een levende vereniging die probeert op allerlei manieren het verleden in Groenlo in ere te houden, waar mogelijk te verbeteren en anderen te interesseren voor de mooie dingen van deze kleine stad.

Hoe doen wij dit?
De Oudheidkundige Vereniging Groenlo stelt zich ten doel het bevorderen van de kennis, waardebesef en de belangstelling voor de geschiedenis van Groenlo en directe omgeving, het bevorderen en beschermen van het historisch-culturele erfgoed, het behouden en behoeden van het historisch karakter van Groenlo en van de oude stadskern in het bijzonder.

Hoe brengen we dat in praktijk?
Dat doen we op verschillende manieren: door het publiceren van allerlei interessante en relevante gegevens over de geschiedenis van Groenlo, over de gebouwen en bouwwijze in (met name) de oude stadskern en over vroegere bewoners van Groenlo. Het vastleggen van gegevens op het gebied van geschiedenis, taal, folklore, genealogie en archeologie.
Mede door het stimuleren van o.a.:
- het ‘vertalen’ van historische geschriften,
- het ondersteunen van archeologisch onderzoek,
- het optekenen van mondelinge overleveringen over de vroegere bewoners,
- het genealogische onderzoeken naar families uit Groenlo,
- studies over de gebouwen en bouwwijze in met name de oude stadskern.

Voor wie doen we dit?
We doen al deze activiteiten natuurlijk voor onze leden, die niet alleen in Groenlo wonen maar over het hele land verspreid zijn en ver daarbuiten. Maar we doen dit ook voor de gemeente Oost Gelre om behulpzaam te zijn bij het ontwikkelen van een beleid dat recht doet aan de historie van Groenlo en aan de historische kern. Tenslotte proberen we door onze activiteiten bij te dragen aan een beter inzicht omtrent de plaats Groenlo.

Nieuwsgierig naar Groenlo?
Als u nieuwsgierig geworden bent naar Groenlo, of Grolle zoals de Grollenaren zeggen, dan nodigen wij u uit om deze website verder te lezen. Maar natuurlijk nodigen wij u ook uit voor een bezoek aan onze vestingstad, die alleen al vanwege de vele monumenten, het bekijken meer dan waard is zoals de Oude Calixtus. Het oudste gebouw van Groenlo. Bekijk onze links pagina voor alle mogelijkheden om de stad en zijn omgeving te ervaren.